Puhelin ja graafinen suunnittelu

Monet ovat edelleen sitä mieltä, että kuvankäsittely ja graafinen suunnittelu tehdään tietokoneella: isolla pöytäkoneella, jos haluaa ammattimaisia tuloksia ja kannettavalla, jos on pakko. Kuitenkin tabletit ja varsinkin puhelimet ovat uusia tulokkaita tällä saralla, mutta valtaavat alaa edelleen tehokkaasti.

Perinteisen tietokoneen lisäksi verkkosivujen on ollut pakko sopeutua myös mobiilipäätteelle, koska se on entistä suositumpi nettiä selatessa. Yleisesti puhutaan mobiilioptimoiduista sivuista: sivusto on suunniteltu ja toteutettu mobiililaitteet mielessä pitäen, ja sivuston käyttö on helpompaa. Huomionarvoista on, että mobiililaitteella haetut sivustot saavat enemmän näkyvyyttä, jos ne ovat mobiilioptimoitu. Kotisivuja rakennettaessa on siis alati tärkeämpää, että ne näyttävät hyvältä, ja toimivat, myös mobiililaitteella.

Graafinen suunnittelu ja kuvien toteutus ovat yleensä olleet vaikeimpia asioita toteuttaa mobiilioptimoinnissa. Kuitenkin laitteet ja tekniikat ovat kehittyneet siihen pisteeseen, että asiat hoituvat joutuisasti niin tietokoneella kuin mobiilissakin. Mobiililaitteella tarkoitetaan siis tablettitietokonetta (esim. iPad) tai älypuhelinta (esim. iPhone). Syynä tähän on mobiililaitteiden parempi suorituskyky ja mahdollisuus työskennellä pilvessä. Pilvityöskentelyyn riittää käytännössä vain hyvä internetyhteys.

Koska älypuhelin löytyy jo suuremmalta osalta väestöstä, niillä selattaviin verkkosivuihin ja graafiseen suunnitteluun kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Hyvä tapa on suunnitella jo pelkästään sivujen osia suoraan puhelimella. Apple on jo pitkään ollut hallitseva merkki graafisen suunnittelun saralla, ja on ollut alan ammattilaisten suosiossa. Myös iPhonella on mahdollista tehdä graafista suunnittelua: ennakkoasetuksista löytyy sovelluksia parikin ja niitä voi ladata tarpeen vaatiessa lisää.

Uusi puhelin saattaa kuulostaa kalliilta, ja varsinkin Applen puhelimet eivät ole niiden halvimpien joukossa, ja iPhonea ajatellaan usein investointina. Tästä kielii myös puhelimen jälleenmyyntiarvo: nimenomaan käytetyt iPhonet, ja muutkin Applen laitteet, on helppo myydä eteenpäin, koska kysyntä on sen verran kova. Jälleenmyyjät ostavat käytettyjä laitteita, huoltavat ne ja myyvät eteenpäin huomattavasti halvemmalla kuin mitä ne uutena kaupassa maksaisivat.

Alan yritykset tarjoavat itse halvemman laitteen lisäksi myös helppoutta: kaupan verkkosivuilta voi vaivatta selailla puhelimia eri malleissa ja kuntoluokissa. Osa laitteista on jopa aivan uusia ja käyttämättömiä. Jälleenmyyvä yritys kertoo myös paljon avoimemmin laitteesta löytyvistä, lähinnä kosmeettisista, naarmuista ja lommoista kuin netin jokamiehen kauppapaikat. Kaiken kukkuraksi laitteille myönnetään jopa vuoden takuu, jolloin ostaminen on käytännössä riskitöntä.

Applen tuotteet ovat myös siitä hyviä, että oikein huollettuina ja käytettyinä ne voidaan myydä parikin kertaa eteenpäin. Näin säästyy luonnonvaroja ja ympäristöä. Kierrättämisestähän tulee aina hyvä mieli! Ja mikäli sinulla itselläsi on aikomus esim. vaihtaa vanha iPhone uudempaan, mutta käytettyyn, voit myydä vanhan puhelimesi jälleenmyyjälle, joka välittää sen huollon kautta uudelle omistajalle. Useimpien jälleenmyyjien kohdalla puhelimen lähettäminen myytäväksi ei maksa mitään ja rahat saa nopeasti tilille. Myydessäsi puhelinta kannattaa myös tiedustella, saako uutta ostettaessa mahdollisesti jotain alennusta.

Käytetylläkin iPhonella saa visuaalisia ihmeitä aikaan! Ja tärkeintähän on itse taiteilija, joka osaa käyttää työkaluaan ja tuntee sen mahdollisuudet. Vaikka graafinen suunnittelu vaikuttaakin aluksi amatöörin tasoiselta räpellykseltä, kannattaa muistaa, että blogien lukijat, nettishoppailijat ja tiedon etsijät ovat yhä useammin juuri puhelimellaan. Ja mobiililla tehdystä graafisesta suunnittelusta on saatavilla yhä enemmän ja enemmän tietoa eli omaa osaamattomuuttaan ei kannata pelätä.