Näin suunnittelet yrityksen logon itse

Nykyisin yhä useampi elättää itsensä yrittäjänä. Ja miksipä ei: onhan yrittäjyys mahtavaa. Monelle yrittäjyys tarkoittaa vapautta, itsemääräämisoikeutta, itsenäisyyttä ja omien päätösten tekemistä. Tämän lisäksi se sisältää kuitenkin jotakin, jonka suuruuteen monen aloittelevan yrittäjän voi olla vaikea varautua: vastuuta. Erityisen suuri kontrasti tässä on silloin, jos siirtyy yrittäjäksi vuosien turvallisen ja tasaisen työputken jälkeen vakioduunista. Tällöin asetelma vaihtuu heittämällä: aikaisemmin olit vain yksi työntekijä muiden joukossa, tulit töihin joka päivä ja teit mitä käskettiin, minkä jälkeen sait aina vakiopalkan tilillesi sovittuna ajankohtana ilman muttia.

Nyt oletkin yhtäkkiä itse johtavassa asemassa eli se, joka joutuu pelkän toteuttamisen sijaan myöskin tekemään päätöksiä konkreettisesti. Lisäksi yrittäjänä saat itse päättää omaan alaasi liittyviä asioita vapaammin, ja säädellä esimerkiksi toimialaasi liittyviä asioita. Jos päätät esimerkiksi perustaa puutarha yrityksen, voit koska tahansa laajentaa aluettasi koskemaan myös vaikkapa floristin opintoja, mikäli esimerkiksi kouluttaudut lisää. Lyhyesti: yrittäjänä kaikki langat ovat sinun käsissäsi.

Yrittäjän arjessa saattaa eniten toteutusvaiheessa yllättää se, että yrittäjän on oikeasti hoidettava kaikki asiat itse sanan varsinaisessa merkityksessä. Joskus tämä saattaa sisältää asioita, joista ei ole aikaisempaa kokemusta, jolloin ne voi olla joissakin tapauksissa viisaampaa ulkoistaa alan ammattilaisille. Joissakin tapauksissa, kuten logon suunnittelussa, kannattaa kuitenkin myös luottaa omiin taitoihinsa ja ainakin kokeilla logon suunnittelua itse. Se on helpompaa kuin arvaatkaan!

Näin suunnittelet yrityksen logon itse

1. Suunnittele alustava suunnitelma paperille

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, kuuluu vanha suomalainen sananlasku. Tämä pitää kutinsa myös logon suunnittelun kohdalla. Vaikka et juuri omaisi kokemusta logon suunnittelusta teknisin keinoin, osaa jokainen kuitenkin käyttää paperia ja kynää, eikö vain? Hyvä! Aloitetaan siis siitä. Mieti ensin, minkä mallisesta logosta haaveilet. Onko kyseessä soikea, pyöreä, neliskanttinen vai jokin ihan muun mallinen logo? Hahmottele muoto paperille. Mieti sitten, mitä tekstiä ja minkä tyyppisillä fonteilla haluat logoosi. Hahmota myös mahdolliset kuvat, kuviot ja kuvakkeet sekä värimaailma ainakin päällisin puolin.

2. Luo oikean kokoinen tiedosto kuvankäsittely- tai vektoriohjelmalla

Kun paperisuunnitelma logostasi on valmis, voit siirtyä varsinaisen tiedon luomisen pariin. Moni ammattilainen käyttää logon tekemiseen itsekseen skaalautuvaa vektoriohjelmaa, mutta aivan tavallinenkin kuvankäsittelyohjelma riittää hyvin. Aloita hahmottelemalla tiedostoon haluamasi logon muoto. Poista tämän jälkeen ylimääräinen tausta niin, että jäljelle jää png-tiedosto – se on huomattavasti helppokäyttöisempi logon kohdalla. Hahmottele nyt myös logon värimaailmaa.

3. Muista tekijänoikeudet

Kun lähdet lisäämään logoon esimerkiksi kuvia, kuvakkeita tai tekstiä tai ylipäätään kun lähdet käyttämään siinä jonkun muun tuottamaa sisältöä, muista aina ottaa selvää tekijänoikeusasioista. Varmista, saako haluamiasi tiedostoja käyttää kaupalliseen tarkoitukseen käytettävässä logossa. Mikäli ei saa, niin valitse jokin toinen fontti tai kuva. On tärkeää, että muistat aina kunnioittaa tekijänoikeuksia, sillä ne ovat jonkun toisen omaisuutta. Usein on kuitenkin mahdollista ostaa kuviin ja fontteihin myös kaupallinen lisenssi, jolloin voit saada ne halutessasi käyttöön myös kaupallisiin tarkoituksiin. Ei muuta kuin onnea matkaan oman logon tekemisessä – kyllä se siitä vielä onnistuu!