Nykyään valokuvauksessa keskeisessä osassa on kuvankäsittely. Myös graafiset suunnittelijat käyttävät yhtä tai useampaa kuvankäsittelyohjelmaa. Suosittuja ovat Adoben kuvankäsittelyohjelmistot, Photoshop ja Lightroom. Myös ranskalainen DxO on suosittu kuvankäsittelyohjelma.
Maksullisten kuvankäsittelyohjelmien lisäksi on olemassa useita ilmaisohjelmia, esimerkiksi canva, corel draw graphics ja gimp.
Kuvankäsittelyssä tärkeää on ymmärtää ainakin tietyn peruskäsitteet, kuten pikseli, resoluutio, kuvakoko ja eri tiedostomuodot. Esimerkiksi painoon menevissä tuotteissa näillä asioilla on erittäin suuri merkitys. esimerkiksi jpg-tiedostomuoto sopii hyvin nettikäyttöön, mutta ei välttämättä korkealaatuiseen, painoon menevään kuvaan. Painettavissa tuotteissa tärkeä on myös muistaa se, että värit eivät välttämättä näytä samalta tietokoneen ruudulla kuin julkaisussa.
Kuvankäsittely on erittäin käytettyä esimerkiksi mainonnassa, jossa kuvia muokataan usein erittäin radikaalisti. Kuvia saatetaan myös yhdistää, ja laittaa kuva johonkin toiseen asiayhteyteen misä se alunperin on ollut. Kuvan muokkaamisesta kiistellään, eikä ole olemassa yksimielisyyttää siitä milloin kuvaa on muokattu liikaa. Mainonnassa yleistä on esittää todellisuus parempana ja kauniimpana kuvankäsittelyn kautta. Moni saattaakin pettyä esimerkiksi hotelliin mennesssä, koska netissä esitetyt kuvat eivät vastaa todellisuutta. Mainonnan parissa työskenteleviä syytetäänkin usein valheellisten mielikuvien luomisesta. Toisaalta, valtaosa yleisöstä tietää kuvien olevan muokattuja ja moni kokee tämän olevan aivan hyväksyttävää ja jopa viihteellistä. Etenkin nuoremmat pitävät virtuaalimaailman muuttumista ja visuaalisuuden lisääntymistä pääasiassa positiivisena ilmiönä.